Worstenbrood en appelbollen

When

January 18, 2020    
6:30 pm - 10:00 pm

Event Type

Traditioneel vieren wij verloren maandag op Camping Siësta! In 2020 valt ‘Verloren Maandag’ op maandag 13 januari. Het is in Vlaanderen (en vooral in de provincie Antwerpen) de gewoonte om op deze dag worstenbroden en appelbollen te eten.

Vroeger kregen de arbeiders in de haven van Antwerpen ‘s zondags hun loon uitbetaald. Sommige mannen gingen dan op café zich bezatten en gaven het overschot van hun geld aan hun vrouw. Maar op Driekoningen – een feestdag – vierde iedereen feest met het loon en was er de volgende maandag zo goed als niets over. Om toch niet met een lege maag te zitten, struinden de mannen alle cafés en slagers af om toch maar iets te eten te hebben. De slagers maakten dan worstenbroodjes – wat goedkoop, lekker en vullend was – en gaven die dan aan de arbeiders. Die dag werd er dan ook alleen verlies gemaakt door de slagers en het was dus een dag van verloren arbeid, een ‘Verloren Maandag’.

Omdat veel mensen tegenwoordig “gewoon” moeten werken op maandag 13 januari, vieren wij dit op zaterdag 18 januari vanaf 18.30 uur. Bestellen kan tot 11 januari bij het bestuur van de VZW (€3,- per stuk)