Payconiq

Vanaf heden is het mogelijk om bij Caravanpark Siesta en bij La Cantina te betalen met je smartphone. Payconiq is een app die je kunt installeren op je smartphone, waardoor je snel, eenvoudig en veilig kunt betalen.

Hoe werkt Payconiq?
Kort uitgelegd is Payconiq een app waarmee je kunt betalen zonder het rekeningnummer van de ontvanger in te geven. Met de Payconiq-app op je telefoon kan je vanaf heden bij Caravanpark Siesta en La Cantina betalen. Betalen kan door de app te openen en de juiste ontvanger te kiezen uit de lijst of door een QR-code te scannen. In beide gevallen type je daarna het juiste bedrag in en bevestig je met je pincode. Het geld gaat van jouw gekoppelde rekening en komt terecht op de rekening van de ontvanger. Het enige wat je daarvoor nodig hebt is de app en een stabiele internetverbinding op je smartphone.

Hoe begin je met Payconiq?
Vooraleer je kan betalen met de Payconiq-app, moet je je eerst registreren door je gegevens in te geven en de app te koppelen met je bankaccount. Het hele proces telt vier stappen en zou niet meer dan vijf minuutjes in beslag mogen nemen. Zo ga je aan de slag:

1. Download de app
Download de app van Payconiq voor Android of iOS op je smartphone.

2. Maak je account aan
Als je een nieuwe gebruiker bent, word je gevraagd om eerst wat gegevens te delen. Begin met je voor- en achternaam. Die gegevens zijn zichtbaar aan degenen die je betaalt. Vul ook je e-mailadres in, en klik op ‘Next’. Op de volgende pagina geef je je adres in: straat, nummer en stad.

3. Koppel je rekening
Vervolgens kan je je rekening koppelen. Goed nieuws: dat kan zonder kaartlezer. Als je klant bent bij ING, KBC of Belfius, en de app van je bank op je smartphone hebt staan, kan je die simpelweg kiezen uit de lijst die verschijnt. Klik in de lijst op jouw bank. Wanneer de app van je bank zich opent, vul je de pincode in die je gebruikt om te betalen met je gewone bankkaart, en kies je daarna de rekening waarmee je wilt betalen via Payconiq.

4. E-mail, pincode en cameratoestemming
Payconiq vraagt je tot slot nog om je e-mailadres te bevestigen: dat doe je door op de link te klikken die je aankrijgt via e-mail. Ga daarna terug naar de app. Kies een viercijferige pincode die je wilt gebruiken om je Payconiq-betalingen te beveiligen, en geef die tweemaal in. Als laatste moet je nog toestaan dat de Payconiq-app toegang krijgt tot je camera: dat is nodig om QR-codes te scannen.

Hoe betaal je met Payconiq?
Nadat je je in de Payconiq-app hebt geregistreerd, kan je ermee betalen. Dat kan in drie situaties: in winkels of horeca-zaken, online of aan vrienden. We doen hieronder uit de doeken hoe je met Payconiq kan betalen in de winkel. De andere methoden verschillen niet veel van die toepassing. Wil je op voorhand even controleren in welke zaken je met Payconiq kunt betalen, dan kan dat via de app. Open de app op je smartphone en klik op het icoontje van het winkeltasje. Je ziet dan een lijst van zaken in je buurt die allen Payconiq aanvaarden. Zie je de lijst niet, dan kan het zijn dat je locatieservices uitgeschakeld zijn: schakel ze in en herlaad de pagina.

Sta je aan de kassa in een winkel waar Payconiq geaccepteerd wordt, dan betaal je in drie eenvoudige stappen:

  1. Selecteer de juiste winkel in de app.
  2. Geef het juiste bedrag in van je aankopen op het volgende scherm.
  3. Klik op ‘Pay’ en vul dan je pincode in. De betaling wordt automatisch verwerkt, en de handelaar ziet de transactie op zijn scherm verschijnen. Je hebt betaald!

Betalen met QR-code
Sinds kort kan je in sommige zaken ook sneller betalen door een QR-code te scannen. In dat geval wijst de handelaar je op de QR-code die in de buurt van de kassa is bevestigd, scan je de code met de scanner in de Payconiq-app of een andere QR-scanner op je telefoon, en word je automatisch naar de juiste handelaar geleid. Je hoeft dan zelf de zaak niet meer te selecteren uit een lijst. Wel moet je nog steeds het juiste bedrag ingeven en bevestigen met je pincode.